CZYŃMY DOBRZE - odcinek 2. |
20 czerwca 2013, Katarzyna Marciniak Niespodzianka druga - znakomita na sobotnie popołudnie. PIZZA „a la Kasia, Basia lub Joasia…” albo PIZZA „a la Krzysiu, Zbysiu lub Zdzisiu” - to wszystko zależy od tego, kto ją przygotuje.
Składniki: ciasto (1 blaszka): 2 szklanki mąki ½ szklanki wody 5 dag drożdży 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli sos na ciasto 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 1 łyżka wody szczypta tymianku, bazylii, oregano – zależy, kto, co lubi, do smaku szczypta soli, pieprzu, papryka czerwonej – do smaku
na wierzch: to, co lubisz lub to, co lubi ten, dla kogo ma to być niespodzianką np. - kostki wędliny zwykłej podsmażonej - kiełbaska, plasterki salami, tuńczyk, podsmażone kawałeczki kurczaka - podsmażone pieczarki pokrojone na plasterki, cebulka, kukurydza z puszki, pokrojona - wg uznania - papryka czerwona, papryka zielona, oliwki - starty ser żółty lub mozarella
Sposób przygotowania:
- Pokruszone drożdże zasypać łyżeczką cukru, poczekać aż się rozpuszczą. Można je wymieszać.
- Do miski wsypać mąkę, wlać wodę, dodać olej, sól i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać – na początku widelcem, później ciasto należy wyrobić rękami. Jeśli będzie za twarde, dolać odrobinę wody, jeśli za rzadkie – dosypać nieco mąki.
- Wymieszać składniki na sos. - Ciasto rękami równomiernie rozłożyć na blaszce. Posmarować je stosikiem. - Na to układamy nasze ulubione składniki, posypujemy je serem. - Wkładamy pizzę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 20 minut. PIZZA GOTOWA!
Taka blaszka wystarcza na 3 dorosłe osoby lub 2 dorosłe i 2 małych dzieci. Dla większej rodziny lub smakoszy pizzy proponuję od razu zrobić 2 blaszki. Wystarczy podwoić wszystkie składniki.
POWODZENIA!
Jeśli ktoś z Was przygotują taką pizzę, proszę o przesłanie zdjęcia, a umieścimy je w tym artkule z podpisem, kto i dla kogo ją zrobił. |